Το σπιτάκι μας

 

Γλυκά

Γλυκά αγαπημένα, γλυκά εύκολα, γλυκά δροσερά, γλυκά. . . . . . . .τη γλύκα τους να έχετε!!!

Σπιτικά cookies 

Cookies με δύο είδη σοκολάτας

Μουστοκούλουρα σπιτικά

Ρωξάκια

Μιλφέιγ με σφολιάτα και φράουλες

Μωσαϊκό

Special Βασιλόπιτα

Η βασιλόπιτα του κ. Μαμαλάκη

Παραδοσιακή βασιλόπιτα

Βασιλόπιτα τσουρέκι

 

Βασιλόπιτα τσουρέκι

Συστατικά

1 νόμισμα 1 κιλό Αλεύρι, 3 κουταλιές Μαγιά μπύρας, 2 φλιτζάνια τσαγιού φρέσκο Βούτυρο, 2 φλιτζάνια τσαγιού Ζάχαρη, 1 φλιτζάνι τσαγιού Γάλα, 6 Αυγά, λίγο Αλάτι, Σουσάμι, Μαχλέπι, λίγα Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα για στόλισμα

Οδηγίες

Ανακατεύουμε καλά την μαγιά με το χλιαρό γάλα και λίγο αλεύρι για να γίνουν σαν κουρκούτι και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Βράζουμε το μαχλεπι με λίγο νερό, στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό. Κάνουμε ένα λάκκο στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το λιωμένο βούτυρο, τ’ αυγά, τη ζάχαρη, το κουρκούτι, το νερό από το μαχλεπι και τέλος λίγο αλάτι. Αρχίζουμε το ζύμωμα, παίρνοντας λίγο-λίγο ώστε να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. – Τη βάζουμε σε αλευρωμένο μέρος, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει. Τη ζυμώνουμε πάλι λίγο και πλάθουμε την πίτα. Την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και την αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Την αλείφουμε με λίγο αβγό, την πασπαλίζουμε με σουσάμι και την ψήνουμε αφού βάλουμε πρώτα το φλουρί. Μόλις τη βγάλουμε, βάζουμε τα αμύγδαλα σε σχέδιο ανάλογο με το έτος που έρχεται.

 

Παραδοσιακή βασιλόπιτα (απλή)

Συστατικά

250 gr Βούτυρο (βιτάμ) 2 φλυτζάνια ζάχαρη 1 πακέτο φαρίνα γιώτης 1 κουταλάκι κοφτό μπέικιν 6 αυγά 2 πορτοκάλια χυμό & το ξύσμα 1 βανίλια 1 φλυτζάνι του τσαγιού καρύδια (προαιρετικά) 1 φλυτζάνι του τσαγιού σταφίδες (προαιρετικά)

Οδηγίες

Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε το βούτυρο (λιωμένο), τη βανίλια & το ξύσμα πορτοκαλιού. Ρίχνετε σιγά – σιγά το αλεύρι στο μείγμα και εξακολουθείτε το χτύπημα εως ότου ενοποιηθούν τα υλικά. Διαλύετε το μπέικιν στο χυμό πορτοκαλιού τα προσθέτετε στο μείγμα και χτυπάτε 2-3 λεπτά. Τέλος αλευρώνετε τα καρύδια και τις σταφίδες και τα προσθέτετε στο μείγμα. Κατόπιν ανακατεύτετε με μια κουτάλα. Ρίχνετε τη βασιλόπιτα σε βουτυρωμένο ταψί και την ψήνετε στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις ή 160 βαθμούς με αέρα 1 ώρα περίπου . Όταν κρυώσει η βασιλόπιτα την πασπαλίζετε με ζάχαρη & τη στολίζετε με γιορτινά μοτίβα.

 

Η βασιλόπιτα του κ. Μαμαλάκη

Συστατικά

750 γραμ αλεύρι 200 γραμ βούτυρο 260 γραμ ζάχαρη άχνη 3 αβγά 100 γραμ φρέσκο γάλα 25 γραμ κονιάκ 2 κουτ γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού 25 γραμ μαχλέπι καλά κοπανισμένο 1 πρέζα βανίλια 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 60 γραμ καρυδόψιχα καθαρισμένα ρόδια για τη διακόσμηση κερασάκια για τη διακόσμηση

Οδηγίες

Ρίχνετε στο μπολ του μίξερ σας το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα κτυπάτε καλά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά. Σε ένα μπολ κτυπάτε μαζί τα αβγά με το γάλα και το κονιάκ. Στη συνέχεια αδειάζετε το μείγμα των αβγών μέσα στο μίξερ που εξακολουθεί και κτυπάει το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και τη βανίλια. Αφήνετε το μίξερ να συνεχίσει να δουλεύει. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τη καρυδόψιχα. Το ανακατεύετε καλά με τα χέρια. Αδειάζετε το μείγμα αλευριού μέσα στο μίξερ και συνεχίζετε το κτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρρευστη ζύμη. Σταματάτε το μίξερ. Βουτυρώνετε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 40 εκ , ρίχνετε μέσα το μείγμα, το ισιώνετε καλά με μια σπάτουλα να απλωθεί παντού. Ψήνετε τη πίτα στους 180ο για 45 λεπτά. Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει, τη βγάζετε από το ταψί και τη πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη. Διακοσμείτε βάζοντας κερασάκια στο κέντρο της βασιλόπιτας. Γύρω-γύρω στη πιατέλα τοποθετείτε σπόρους ροδιού.

Η συνταγή της βασιλόπιτας έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό ELLE, στη στήλη ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ του Ηλία Μαμαλάκη, και έχει φωτογραφηθεί στο στούντιο του Αλέξη Σοφιανόπουλου(FOTO GRAFEI)

Special Βασιλόπιτα

Συστατικά
2 ποτήρια αμυγδαλόψιχα ολόκληρη 2 ποτήρια καρύδια τριμμένα 1/2 ποτήρι σταφίδα ξανθή 1,5 ποτήρι δαμάσκηνα, βερίκοκα ή ότι άλλο σας αρέσει αποξηραμένο 3/4 ποτηριού ζάχαρη μαύρη 1 ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει 3 κουταλάκια Baking 4 μεγάλα αυγά 1 ποτήρι κονιάκ 1 ποτήρι ηλιέλαιο κανέλα, γαρύφαλλα αλεσμένα

Οδηγίες
Την σταφίδα και τα αποξηραμένα φρούτα τα "βυθίζουμε" σε μπράντι αποβραδίς Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα στερεά υλικά, ηλαδή τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φρούτα, το αλεύρι, το Baking, ν κανέλα και τα γαρίφαλα και ανακατεύουμε καλά. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι και προσθέτουμε τα αυγά και το κονιάκ.Ενώνουμε τα δύο μπολ σε ένα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μίγμα σε στρογγυλό ταψί Νο. 26 αφού πρώτα τοποθετήσουμε αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσει το τοποθετούμε σε πιατέλα. 8.Μετά από 1-2 ώρες το "μελώνουμε" με λικέρ της αρεσκείας μας (Πατρινή τεντούρα πάει υπέροχα!) Tips: Όταν ολοκληρωθεί το "μέλωμα" αφήστε το για καμιά ωρίτσα και μετά στολίστε το με μία κόκκινη κορδέλα, ζάχαρη άχνη και κερασάκια)

 

Σπιτικά cookies  
Συστατικά
335 γρ. μαύρη και άσπρη ζάχαρη
335 γρ. βούτυρο
4 αυγά
1 κουταλιά νερό
1 κουταλάκι σόδα
λίγο αλάτι
115 γρ. καρύδια κομμένα
546 αλεύρι μαλακό
225 γρ. κουβερτούρα κομματάκια
 Οδηγίες
Χτυπάτε το βούτυρο με τις ζάχαρες, τα αυγά, το νερό, το αλάτι, τη σόδα μέχρι να γίνει αφρός.
Στη συνέχεια ανακατεύετε το μίγμα με τα καρύδια, το αλεύρι και την κουβερτούρα.
Με κουτάλι κόβετε τα μπισκότα στο μέγεθος που θέλετε και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
 
Cookies με δύο είδη σοκολάτας
Συστατικά
225γρ βούτυρο
225γρ ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
1 βανίλια
250γρ αλεύρι
Μισό κουταλάκι σόδα μαγειρική
125γρ πικρή σοκολάτα σε νιφάδες
125γρ σοκολάτα γάλακτος σε μικρά κομματάκια
 Οδηγίες
Χτυπάμε το βούτυρο που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου και προσθέτουμε λίγο λίγο τη ζάχαρη, μετά βάζουμε τον κρόκο αυγού.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη σόδα και τη βανίλια. Τα προσθέτουμε στο βούτυρο και τα χτυπάμε λίγο με το μίξερ και στη συνέχεια προσθέτουμε τη σοκολάτα.
Μετά πλάθουμε 2 με 3 μακρόστενα σχήματα σαν μπαστουνάκια και τα τυλίγουμε στο σελοφάν ένα ένα και τα βάζουμε ψυγείο για 50 λεπτά με 1 ωρα.
Μετά τα βγάζουμε από το ψυγείο, τα ξετυλίγουμε και τα κόβουμε ροδέλες. Βουτυρώνουμε μια λαδόκολλα, την τοποθετούμε στο ταψί και πάνω σε αυτή τα κουλουράκια.
Τα ψήνουμε για 15 λεπτά στον αέρα ή σε αντίσταση λίγο παραπάνω.
Λίγα μυστικά ακόμα!!!
Όταν τα βγάλετε από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά, μην τα φοβάστε αμέσως σκληραίνουν οσο κρυώνουν
 
Μουστοκούλουρα σπιτικά
38 με 40 κουλουράκια
1 ποτήρι μούστο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι λάδι
800 με 850γρ. περίπου αλεύρι
1 κουταλιά μέλι
2 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
(προαιρετικά λίγο ξύσμα πορτοκαλιού)
Οδηγίες
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά. Όταν πλάθουμε τα κουλουράκια μας στο σχήμα και στη μορφή που τα θέλουμε, να έχουμε ένα πιατάκι με λίγο ελαιόλαδο και να λαδώνουμε τα χέρια μας. Η ζύμη είναι μαλακιά και κολλάει , αλλά δεν χρειάζεται παραπάνω αλεύρι γιατί θα γίνουν πέτρα.
Ψήνουμε για 20 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς.
Λίγα μυστικά ακόμα!!!
Δυο λεπτά αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, τα βάζουμε σε μια σακούλα, για να διατηρηθούν μαλακά και αφράτα. ;)
 
Ρωξάκια
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι γάλα
1 φακελάκι μπέϊκιν
1 φακελάκι μαγιά
2 βανίλιες
2 αυγά
κακάο τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει το μισό μείγμα σκούρο καφέ
αλεύρι όσο χρειαστεί για να γίνει μία αφράτη ζύμη.
 για το ΣΙΡΟΠΙ
5 Ποτήρια νερό
4 ποτήρια ζάχαρη.
Οδηγίες
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μία λεκάνη εκτός το αλεύρι και το κακάο και τα ανακατεύουμε καλά. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι από σιγά σιγά μέχρι να γίνει μία ωραία ζύμη.
Χωρίζουμε την ζύμη στην μέση και ρίχνουμε το κακάο στην μισή για να πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα. Την άσπρη ζύμη την ανοίγουμε με πλάστη και την κάνουμε ένα φύλλο. Την σκούρα ζύμη την πλάθουμε σε ρολό και την βάζουμε στην άκρη της άσπρης ζύμης. Τότε τυλίγουμε την άσπρη ζύμη με την καφέ και την κόβουμε σε ροδέλες.
Τα ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C και με χλιαρό σιρόπι τα σιροπιάζουμε.
 
Μιλφέιγ με σφολιάτα και φράουλες
Ένα πακέτο σφολιάτα
1 κ.σ βούτυρο ή μαργαρίνη
λίγο ζάχαρη
300 γρ φράουλες
1 πακέτο κρέμα ζαχαροπλαστικής για μιλφέιγ
1 κ.σ κονιάκ
2 κ.σ ζάχαρη
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Οδηγίες
 Σε βουτυρωμένο ταψί απλώστε το φύλλο σφολιάτας, τρυπήστε το με πιρούνι και κόψτε το σε 9-12 ορθογώνια κομμάτια.
Ψήστε το φύλλο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά μεχρι να ροδίσει και να φουσκώσει.
Αν θέλετε να καραμελώσει πριν την ψήσετε αλείψτε με το βούτυρο και πασπαλίστε με την ζάχαρη.
Πλένετε τις φράουλες και τις κόβετε σε μικρά κομματάκια και αφήστε να στραγγίσουν. Ετοιμάστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής σύμφωνα με τις οδηγίες.
Ραντίστε τις φράουλες με το κονιάκ και 2 κ.σ ζάχαρη και προσθέστε στην έτοιμη κρέμα βάλτε τη στο ψυγείο 1/2 ώρα.
Αφού κρυώσει η σφολιάτα κόψτε τη στη μέση και γεμίστε με την κρέμα.
Πασπαλίστε με την ζάχαρη άχνη
 
Μωσαϊκό
250γρ. (1 1/2 φλυτζ.τσαγιού) βούτυρο ή Μαργαρίνη.
200γρ. (1 φλυ.τσαγιού) ζάχαρη άχνη.
40γρ. (5 κουτ.σούπας) Κονιάκ Μεταξά.
50γρ. (5 1/2 κουτ.σούπας) Κακάο της.
250γρ. Μπισκότα πτι-μπερ.
100γρ. καρύδια (προαιρετικά).
αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί.
Οδηγίες
Λιώνετε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, και αποσύρετε από τη φωτιά την κατσαρόλα.
Στη συνέχεια προσθέτετε την άχνη, το κακάο και το κονιάκ και ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά.
Προσθέτετε τα μπισκότα τριμμένα και τα καρύδια και ανακατεύετε καλά.
Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει, και μόλις σταθεροποιηθεί το απλώνετε στο αλουμινόχαρτο ή σε άλλο αντικολλητικό χαρτί και το τυλίγετε σε σχήμα κορμού.
Το βάζετε στην κατάψυξη να παγώσει.
Όταν παγώσει το πασπαλίζετε από πάνω με ψιλοτριμμένο μπισκότο.
Κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.

Επιστροφή

(docbodyend)