Το σπιτάκι μας

 

Φρουτώδεις γεύσεις

Μήπως θέλετε να πάψετε να αγχώνεστε για τα υλικά που χρησιμοποιεί το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς σας στα γλυκά του; Μήπως ανοίγοντας τα παιδιά το ψυγείο θα ήταν προτιμότερο να βρίσκουν υγιεινά και σπιτικά γλυκά; Μήπως εντάσσοντας τα φρούτα σε μία ευρύτερη γκάμα εδεσμάτων εξασφαλίζετε καθημερινή πρόσληψη βιταμινών; Σ’ αυτή τη στήλη θα βρίσκετε πληθώρα εδεσμάτων αλλά και φαγητών παρασκευασμένων και με φρούτα. Γλυκές συνταγές για μικρούς και μεγάλους, έτοιμες να δώσουν χρώμα και γεύση στην «γευστική» καθημερινότητα της οικογενείας σας!!!

 

Μηλόγλυκο
Συστατικά:
½ κιλό μήλα φιρίκια
1 κιλό ζάχαρη (ή λίγο λιγότερο από μισό κιλό υποκατάστατο ζάχαρης)
2 φλιτζάνια νερό
½ λεμόνι (το χυμό)
1-2 ξύλα κανέλας
8-10 γαρύφαλλα
Αμύγδαλα ασπρισμένα
3-4 κουταλιές γλυκόζη
Οδηγίες:
Ξεφλουδίζουμε τα φιρίκια και με ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα ρίχνουμε σε λεκάνη με νερό προσθέτοντας το χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Σε κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη. Μόλις η ζάχαρη λιώσει, προσθέτουμε τα φιρίκια, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και τα αφήνουμε να βράσουν ξαφρίζοντας συνεχώς μέχρι το γλυκό να «δέσει». Το αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε την κανέλα και τα γαρύφαλλα και γεμίζουμε το κενό που δημιουργήθηκε στα φιρίκια από την αφαίρεση των κουκουτσιών με τα αμύγδαλα. Μεταφέρουμε το γλυκό σε καθαρά βάζα για φύλαξη.
 
Κέικ Λεμονιού
Συστατικά:  
3 αυγά 175 γρ.
ζάχαρη 75 γρ.
κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
140 γρ. αλεύρι 1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
20 ml ρούμι
ξύσμα από 1 λεμόνι
Επικάλυψη
100 γρ. ζάχαρη άχνη
χυμός από 1 λεμόνι
 Οδηγίες:  
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το ξύσμα από το λεμόνι. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε. Στο τέλος, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το ρούμι.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ, αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 2000  για 7 λεπτά και στους 160- 170 0  για 40 λεπτά περίπου. Μόλις βγει από το φούρνο, ξεφορμάρουμε με προσοχή και γκλασάρουμε με την άχνη και το λεμόνι, που προηγουμένως τα έχουμε ανακατέψει, με ένα πινέλο.
 
Τάρτα δημητριακών με γιαούρτι και φρούτα
Συστατικά:
• 2 κουταλιές ζάχαρη
• 90 γρ. λιωμένο βούτυρο
• 4 φλυτζάνια δημητριακά της αρεσκείας σας
• 4 φύλλα ζελατίνας
• 100 γρ. ζάχαρη
• 400 γρ. γιαούρτι
• 200 ml κρέμα γάλακτος
• Φρούτα εποχής
Οδηγίες:
Θρυμματίζουμε σε ένα μίξερ τα δημητριακά  Τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με τις 2 κουταλιές ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο. Βουτυρώνουμε με πινέλο μια φόρμα με τσέρκι, στρώνουμε το μίγμα στη βάση και στα πλάγια της φόρμας και την τοποθετούμε στο ψυγείο. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και τη βάζουμε στο ψυγείο.Τοποθετούμε τα φύλλα της ζελατίνας σε κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Ζεσταίνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι λίγο νερό, προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι, τα φύλλα ζελατίνας που έχουν λιώσει και προσθέτουμε σιγά-σιγά τη σαντιγί. Βγάζουμε τη φόρμα με τσέρκι από το ψυγείο και απλώνουμε το μίγμα. Τοποθετούμε την τάρτα στο ψυγείο για 2 ώρες. Πλένουμε τα φρούτα εποχής, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και γαρνίρουμε την τούρτα.

Επιστροφή

(docbodyend)